TÜRKİYE'DE E-TİCARETİN GELİŞİMİ


TÜRKİYE'DE E-TİCARETİN GELİŞİMİ
TÜRKİYE'DE E-TİCARETİN GELİŞİMİ

E-Ticaretin Gelişimi

Elektronik Ticaret geçen kısa sürede hayatımıza nasıl dahil oldu ve ne denli bir büyüme gösterdi?

E-Ticaretin gelişimini geriye dönük şekilde incelediğimizde büyük bir yol kat edildiğini görüyoruz. İnternetin hayatımıza girmesiyle birçok alışkanlığımızı buna göre değiştirdik. 1995 yılı itibari ile E-ticaret yaşamımızda varlığını göstermeye başladı. E-Ticaret’e 1997 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) toplantısı ile merhaba dedik.

2013 yılı ve sonrasında oluşturulan belirgin raporlamalar ile büyümenin ne derece büyük olduğunu daha iyi gözlemledik. E-ticaret hacmi ülkemizde 2013-2015 yılları arasında ortalama %34 gibi bir oranda büyüme gösterdi. 2016 Yılı itibari ile TÜBİSAD verilerine göre 17.5 milyar TL’lik bir hacme ulaşıldığı belirtildi.

Yükseliş ne kadar büyük gibi görünüyor olsa da, e-ticaretin toplam perakendeden elde ettiği pay 2016 yılı itibariyle %3.5 seviyesindedir. Dünya ortalamasına bakıldığında bu oran %8.5 seviyelerinde seyretmiştir. Her iki oran karşılaştırıldığında Türkiye için hala E-ticaret alanında kat edilmesi gereken yolun olduğu gözükmektedir.

Ülkemiz 2016 yılı verilerine göre %65’lik akıllı telefon kullanım oranıyla dünya ortalamasının (%60) üzerindedir. Akıllı telefon kullanımının büyük artış gösterdiği Türkiye’de mobilin E-ticaret içindeki payı %19 seviyesindedir. Akıllı telefon nüfusu Dünya genelinde ortalama %44 seviyelerindedir. Bu oran dikkate alındığında ülkemizde ciddi bir potansiyel bulunduğu anlaşılmaktadır.

Rakamlarla Türkiye’de İnternet ve E-Ticaret

2012 yılında %45 oranında internet nüfusuna sahip olan ülkemizde, 2016 yılına gelindiğinde 46.2 milyon internet kullanıcısı ile %58 internet nüfusuna ulaşılmıştır. 2014 Yılı ile karşılaştırma yapıldığında 2 yıllık süre içinde internet kullanıcısı sayısı 6.6 milyon kişi artmıştır. 2020 yılı için yapılan tahminler ise 62 milyonluk internet kullanıcısı ile Türkiye’nin internet nüfusunun %76’lık bir seviyeye taşınacağı yönündedir.

Dünyada 17. Sıradayız

80 Milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık 19. Ülkesi olan ülkemiz son raporlarda 46.2 milyonluk hacim ile 17. Sırada yer almaktadır. Ülkelerin internet kullanım potansiyelini gösteren en önemli metriklerden biri de sosyal medya kullanımıdır. Türkiye’de 2016 yılına baktığımızda yaklaşık 36 milyonluk bir kullanım analizlere yansımaktadır. Ülkemizde sosyal medya kullanımı gün geçtikçe daha fazla artmaktadır. Bu rakam 2017 yılı daha bitmeden 48 milyonu geçmiş ve yıl sonuna doğru artış göstermesi beklenmektedir.

 

40 Milyondan Fazla

Ülkemizde 48 milyon internet nüfusu bulunmaktadır. Bu kullanıcıların %87’sini oluşturan 41,5 milyon internet kullanıcısı istisnasız her gün internete erişim sağlıyor. Bu nüfusun internet üzerinde sosyal medya alanları ve e-posta okumanın dışında gerçekleştirdiği en sık eylem, ürün bilgisi ve markalar hakkında yorumlar aramak. Türkiye’de e-ticaret kullanıcı etkinliklerinin 1 aylık bölümüne baktığımızda, kullanıcıların %52’sinin satın almak üzere ürün veya hizmet araması yaptığını, perakende mağazasına ziyaret gerçekleştirdiğini, %43’lük bölümün ise satın alma işlemlerini gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Bu oranlar 29,92 milyon kişinin e-ticaret üzerinden online alışveriş yaptığını göstermektedir. Bu alışverişlerde ise 30,8 Milyar TL’lik Türkiye e-ticaret hacmi içerisinde kişi başına düşen harcama yıllık 1.029 TL olarak verilere yansımaktadır.

 

Dünya geneline bakıldığında 1,61 Milyar kişinin internet üzerinden alışveriş işlemlerini gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu rakam dünya nüfusuna göre orantılanır ise e-ticaretin dünya çapında %22 oranına ait bir nüfusa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu nüfus kesin verilere bakıldığında geçen sene 1,915 trilyon dolarlık ciro yarattı. Kişi başına 1.869 dolarlık harcama yapıldığı istatistiklere yansımaktadır.

2016 yılı içinde Ülkemizde e-ticaret işlemleri ortalama %19’u akıllı telefon ve diğer mobil cihazlar üzerinden yapıldı. 2017 yılı ortasında yapılan istatistiklerde bu oran yaklaşık %22 gibi bir orana yükseldi. 2021 yılı için bu oranların %49 veya üzerinde bir seviyeye ulaşması düşünülmektedir.